Netta-koiran nopea
toipuminen hermovauriosta
eläinfysioterapialla

Ratsastusterapia

-Kohottaa mielialaa
-Lisää lihasvoimaa
-Harjoittaa tasapainoa
-Aktivoi kävelyvalmiuksia
-Vähentää spastisuutta
-Lisää keskittymiskykyä
-Toiminnallinen terapiamuoto


Terapiaa voidaan antaa suomeksi ja englanniksi sekä tukiviittomia käyttäen.

Käytössämme on pyörätuolille vaadittavat kulkureitit sisällä ja ulkona, Inva WC ,pyörätuoli, nousuramppi,valaistu iso kenttä, maneesi, turvalliset maastoreitit, hevoselle erilaiset kahvalliset vyöt ja satulat, terapiavälineistö.

Ratsastusterapeutti-SRT
Kuulun Suomen ratsastusterapeutit ry:hyn ja olen kouluttautunut virallisessa Ypäjän hevosopiston järjestämässä ja Suomen Ratsastusterapeutit ry:n valvomassa 3-vuotisessa ratsastusterapeuttien koulutusohjelmassa.

Tietoa ratsastusterapiasta
Ratsastusterapia on hyvin kokonaisvaltainen ja toiminnallinen lasta ja aikuista motivoiva ja innostava terapiamuoto. Sen avulla opitaan mm. vastuuta, itsehillintää, keskittymiskykyä ja kehonpuoliskojen koordinaatiota hevosen hoitamisen, varusteiden huoltamisen, tallitöiden ja ratsastuksen avulla. Näitä teemme ratsastajan kykyjen ja tavoitteiden mukaan.
Hoitamisen kautta ratsastaja oppii tuntemaan hevosta ja sen käyttäytymistä paremmin, jolloin luottamus ja kiintymys erilaisuutta hyväksyvään ja korkean ärsytyskynnyksen omaavaan isoon eläimeen lisääntyy. Hevonen herättää voimakkaalla olemuksellaan kunnioitusta ja ihailua, sillä siinä on jännittävää vetovoimaa.

Lisäksi terapiassa voidaan harjoittaa niin hieno- kuin karkeamotorisia taitoja sekä kehon ja ympäristön hahmottamista. Erityisesti ainutlaatuinen hevosen selän kolmiulotteinen liike, joka välittyy ratsastajaan, vaikuttaa lantion kautta vartaloon ja parantaa sen hallintaa ja harjoittaa tasapainoa. Hevosen liike vaikuttaa sekä tunto- että tasapainojärjestelmän kautta. Hevosen rytminen ja moniulotteinen liike vähentää lihasten ylijännitystä/tonusta ja toisaalta aktivoi alijännittyneitä velttoja lihaksia. Hevosen liike lisää myös rangan ja raajojen nivelten liikkuvuutta. Sensoriikka on oleellista ihmisen kehitykselle: liikekokemusten lisäksi hevonen tarjoaakin monipuolisia tunto-, haju-, ja näköaistimuksia.

Avustajat:
Hevosella on terapiassa taluttaja. Itse toimin ohjaajana. Tarvittaessa lapsella tai aikuisella voi olla avustaja (isä, äiti, puoliso, ystävä), jota saatetaan tarvita joko kokoaikaisena tai tilapäisenä tukijana esim. selkään nostamisessa. Avustajan tarvetta arvioin aina jokaisen asiakkaan kohdalla erikseen.

Varusteet:
Ratsastajalla olisi hyvä olla joustavat housut (ei liukkaista tai KAHISEVISTA kankaista valmistetut) ja kokonaisvaatetus, joilla ei likaantumista tarvitse pelätä. Sadetta, pakkasta tai lumisadetta emme pelkää, vaan on hyvä pukea säänmukainen vaatetus aina päälle. Talvella pakkasraja on n. -15-18 astetta. Kypärän saa minulta lainaan tai mukanaan voi tuoda oman pyöräilykypärän, mikäli sellainen on kotona.

Lomat:
Terapiahevonen ja terapeutti pitävät kesäaikaan sijoittuvan kesäloman ja ovat silloin kesälaitumella. Tänä aikana ei terapioita ole. Muuten ratsastusterapiaa toteutetaan ympäri vuoden, mitä kaikki terapeutit eivät tee. Myös talvisaikaan hevoselle sijoitetaan yhden tai kahden viikon taukoja tarvittaessa.

Muuta:
Koska terapiaa toteutetaan ympäri vuoden ja se toteutetaan osittain tai kokonaan ulkona minun on otettava huomioon kuntoutujan toiminta- ja liikkumiskyky terapioita ja niiden ajankohtaa suunnitellessani. Olemme tässä Luojan suomien säiden armoilla. Esim. pyörätuoliasiakkaitani en välttämättä voi ottaa talviaikana lainkaan vastaan.
Yrityksellämme on potilas-, vastuu- ja oikeusturvavakuutukset. Kuntoutuja itse tai omaiset huolehtivat tapaturmavakuutuksestaan.
Halutessanne pyytäkää Kelan avostandardi luettavaksenne, joka löytyy myös kelan nettisivuilta www.kela.fi.

Ratsastusterapia suoritetaan Manunkylän ratsastustallilla ja poniravikoululla Seinäjoen raviradalla